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Comunidad
Dra. Grisel Alejandra Escobar Zepeda
Dra. Grisel Alejandra Escobar Zepeda
Ex-colaborador y/o ex-alumno
Publicaciones
Total de publicaciones:
14
Tipo
Fecha
Artículos
Artículo
1 -
Loza,A.
,
Garcia-Guevara,F.
,
Segovia,L.
,
Escobar-Zepeda,A.
,
Sanchez-Olmos,M.D.C.
,
Merino,E.
,
Sanchez-Flores,A.
,
Pardo-Lopez,L.
,
Juarez,K.
,
Gutierrez-Rios,R.M.
(2022)
.
Definition of the Metagenomic Profile of Ocean Water Samples From the Gulf of Mexico Based on Comparison With Reference Samples From Sites Worldwide
.
Frontiers in Microbiology
,
12
,
781497
.
Artículo
2 -
Escobar-Zepeda,A.
,
Rosas-Escobar,P.
,
Marquez-Valdelamar,L.
,
de la Torre,P.
,
Partida-Martinez,L.P.
,
Remegaldo,R.
,
Sanchez-Flores,A.
,
Vergara,F.
(2021)
.
Distinctive prokaryotic microbiomes in sympatric plant roots from a Yucatan cenote
.
BMC Research Notes
,
14
(1),
333
.
Artículo
3 -
Rosas-Diaz,J.
,
Escobar-Zepeda,A.
,
Adaya,L.
,
Rojas-Vargas,J.
,
Cuervo-Amaya,D.H.
,
Sanchez-Reyes,A.
,
Pardo-Lopez,L.
(2021)
.
Paenarthrobacter sp. GOM3 Is a Novel Marine Species With Monoaromatic Degradation Relevance
.
Frontiers in Microbiology
,
12
,
713702
.
Artículo
4 -
Escobar-Zepeda,A.
,
Montor,J.J.
,
Olvera,C.
,
Sanchez-Flores.A.
,
Lopez-Munguia,A.
(2020)
.
An extended taxonomic profile and metabolic potential analysis of pulque microbial community using metagenomics
.
Journal of Food Science & Technology
,
5
(2),
83-97
.
Artículo
5 -
Raggi,L.
,
Garcia-Guevara,F
,
Godoy-Lozano,E.E.
,
Martinez-Santana,A.
,
Escobar-Zepeda,A.
,
Gutierrez-Rios,R.M.
,
Loza,A.
,
Merino,E.
,
Sanchez-Flores,A.
,
Licea-Navarro,A.
,
Pardo-Lopez,L.
,
Segovia,L.
,
Juarez,K.
(2020)
.
Metagenomic Profiling and Microbial Metabolic Potential of Perdido Fold Belt (NW) and Campeche Knolls (SE) in the Gulf of Mexico
.
Frontiers in Microbiology
,
11
.
Artículo
6 -
Juarez-Castelan,C.
,
Garcia-Cano,I.
,
Escobar-Zepeda,A.
,
Azaola-Espinosa,A.
,
Alvarez-Cisneros,Y.
,
Ponce-Alquicira,E.
(2019)
.
Evaluation of the bacterial diversity of Spanish-type chorizo during the ripening process using high-throughput sequencing and physicochemical characterization
.
Meat Science
,
150
,
7-13
.
Artículo
7 -
Barreto-Curiel, F.
,
Ramirez-Puebla, S. T.
,
Ringo, E.
,
Escobar-Zepeda, A.
,
Godoy-Lozano, E.
,
Vazquez-Duhalt, R.
,
Sanchez-Flores, A.
,
Viana, M. T.
(2018)
.
Effects of extruded aquafeed on growth performance and gut microbiome of juvenile Totoaba macdonaldi
.
Animal Feed Science and Technology
,
245
,
91-103
.
Artículo
8 -
Escobar-Zepeda, A.
,
Godoy-Lozano, E.E.
,
Raggi, L.
,
Segovia, L.
,
Merino, E.
,
Gutierrez-Rios, R.M.
,
Juarez, K.
,
Licea-Navarro, A.F.
,
Pardo-Lopez, L.
,
Sanchez-Flores, A.
(2018)
.
Analysis of sequencing strategies and tools for taxonomic annotation: Defining standards for progressive metagenomics
.
Scientific Reports
,
8
(1),
12034
.
Artículo
9 -
Garcia-Maldonado, J.Q.
,
Escobar-Zepeda, A.
,
Raggi, L.
,
Bebout, B.M.
,
Sanchez-Flores, A.
,
Lopez-Cortes, A.
(2018)
.
Bacterial and archaeal profiling of hypersaline microbial mats and endoevaporites, under natural conditions and methanogenic microcosm experiments
.
Extremophiles
,
22
(6),
903-916
.
Artículo
10 -
Godoy-Lozano,E.E.
,
Escobar-Zepeda,A.
,
Raggi,L.
,
Merino,E.
,
Gutierrez-Rios,R.M.
,
Juarez,K.
,
Segovia,L.
,
Licea-Navarro,A.F.
,
Gracia,A.
,
Sanchez-Flores,A.
,
Pardo-Lopez,L.
(2018)
.
Bacterial diversity and the geochemical landscape in the southwestern Gulf of Mexico
.
Frontiers in Microbiology
,
9
(OCT),
2528
.
Artículo
11 -
Escobar-Zepeda,A.
,
Sanchez-Flores,A.
,
Quirasco Baruch,M.
(2016)
.
Metagenomic analysis of a Mexican ripened cheese reveals a unique complex microbiota
.
Food Microbiology
,
116-127
.
Revisión
12 -
Escobar-Zepeda,A.
,
Vera-Ponce De Leon,A.
,
Sanchez-Flores,A.
(2015)
.
The road to metagenomics: from microbiology to DNA sequencing technologies and bioinformatics
.
Frontiers in Genetics
,
6
.
Ver publicaciones anteriores
Otras publicaciones
Divulgación
13 -
Escobar-Zepeda,A.
,
Quirasco,M.
(2017)
.
Lo que nos revela la metagenómica sobre la taxonomía y el potencial metabólico del consorcio bacteriano responsable de la maduración del queso Cotija. Premio Alfrdo Sanchez Marroquin
.
BioTecnologia. Sociedad Mexicana de Biotecnologia y Bioingenieria
,
21
(2),
28-57
.
Divulgación
14 -
Jimenez-Jacinto, V.
,
Escobar-Zepeda, A.
,
Godoy, E.
,
Vega-Alvarado, L.
,
Verleyen, J.
,
Estrada, K.
,
Sanchez-Flores, A.
(2017)
.
El metagenoma del taco
.
Biotecnología en Movimiento. Revista de divulgación del Instituto de Biotecnología de la UNAM
,
8
,
29-32
.
2022
Artículo
15 -
Loza,A.
,
Garcia-Guevara,F.
,
Segovia,L.
,
Escobar-Zepeda,A.
,
Sanchez-Olmos,M.D.C.
,
Merino,E.
,
Sanchez-Flores,A.
,
Pardo-Lopez,L.
,
Juarez,K.
,
Gutierrez-Rios,R.M.
.
Definition of the Metagenomic Profile of Ocean Water Samples From the Gulf of Mexico Based on Comparison With Reference Samples From Sites Worldwide
.
Frontiers in Microbiology
,
12
,
781497
.
2021
Artículo
16 -
Escobar-Zepeda,A.
,
Rosas-Escobar,P.
,
Marquez-Valdelamar,L.
,
de la Torre,P.
,
Partida-Martinez,L.P.
,
Remegaldo,R.
,
Sanchez-Flores,A.
,
Vergara,F.
.
Distinctive prokaryotic microbiomes in sympatric plant roots from a Yucatan cenote
.
BMC Research Notes
,
14
(1),
333
.
Artículo
17 -
Rosas-Diaz,J.
,
Escobar-Zepeda,A.
,
Adaya,L.
,
Rojas-Vargas,J.
,
Cuervo-Amaya,D.H.
,
Sanchez-Reyes,A.
,
Pardo-Lopez,L.
.
Paenarthrobacter sp. GOM3 Is a Novel Marine Species With Monoaromatic Degradation Relevance
.
Frontiers in Microbiology
,
12
,
713702
.
2020
Artículo
18 -
Escobar-Zepeda,A.
,
Montor,J.J.
,
Olvera,C.
,
Sanchez-Flores.A.
,
Lopez-Munguia,A.
.
An extended taxonomic profile and metabolic potential analysis of pulque microbial community using metagenomics
.
Journal of Food Science & Technology
,
5
(2),
83-97
.
Artículo
19 -
Raggi,L.
,
Garcia-Guevara,F
,
Godoy-Lozano,E.E.
,
Martinez-Santana,A.
,
Escobar-Zepeda,A.
,
Gutierrez-Rios,R.M.
,
Loza,A.
,
Merino,E.
,
Sanchez-Flores,A.
,
Licea-Navarro,A.
,
Pardo-Lopez,L.
,
Segovia,L.
,
Juarez,K.
.
Metagenomic Profiling and Microbial Metabolic Potential of Perdido Fold Belt (NW) and Campeche Knolls (SE) in the Gulf of Mexico
.
Frontiers in Microbiology
,
11
.
2019
Artículo
20 -
Juarez-Castelan,C.
,
Garcia-Cano,I.
,
Escobar-Zepeda,A.
,
Azaola-Espinosa,A.
,
Alvarez-Cisneros,Y.
,
Ponce-Alquicira,E.
.
Evaluation of the bacterial diversity of Spanish-type chorizo during the ripening process using high-throughput sequencing and physicochemical characterization
.
Meat Science
,
150
,
7-13
.
2018
Artículo
21 -
Barreto-Curiel, F.
,
Ramirez-Puebla, S. T.
,
Ringo, E.
,
Escobar-Zepeda, A.
,
Godoy-Lozano, E.
,
Vazquez-Duhalt, R.
,
Sanchez-Flores, A.
,
Viana, M. T.
.
Effects of extruded aquafeed on growth performance and gut microbiome of juvenile Totoaba macdonaldi
.
Animal Feed Science and Technology
,
245
,
91-103
.
Artículo
22 -
Escobar-Zepeda, A.
,
Godoy-Lozano, E.E.
,
Raggi, L.
,
Segovia, L.
,
Merino, E.
,
Gutierrez-Rios, R.M.
,
Juarez, K.
,
Licea-Navarro, A.F.
,
Pardo-Lopez, L.
,
Sanchez-Flores, A.
.
Analysis of sequencing strategies and tools for taxonomic annotation: Defining standards for progressive metagenomics
.
Scientific Reports
,
8
(1),
12034
.
Artículo
23 -
Garcia-Maldonado, J.Q.
,
Escobar-Zepeda, A.
,
Raggi, L.
,
Bebout, B.M.
,
Sanchez-Flores, A.
,
Lopez-Cortes, A.
.
Bacterial and archaeal profiling of hypersaline microbial mats and endoevaporites, under natural conditions and methanogenic microcosm experiments
.
Extremophiles
,
22
(6),
903-916
.
Artículo
24 -
Godoy-Lozano,E.E.
,
Escobar-Zepeda,A.
,
Raggi,L.
,
Merino,E.
,
Gutierrez-Rios,R.M.
,
Juarez,K.
,
Segovia,L.
,
Licea-Navarro,A.F.
,
Gracia,A.
,
Sanchez-Flores,A.
,
Pardo-Lopez,L.
.
Bacterial diversity and the geochemical landscape in the southwestern Gulf of Mexico
.
Frontiers in Microbiology
,
9
(OCT),
2528
.
2017
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25 -
Escobar-Zepeda,A.
,
Quirasco,M.
.
Lo que nos revela la metagenómica sobre la taxonomía y el potencial metabólico del consorcio bacteriano responsable de la maduración del queso Cotija. Premio Alfrdo Sanchez Marroquin
.
BioTecnologia. Sociedad Mexicana de Biotecnologia y Bioingenieria
,
21
(2),
28-57
.
Divulgación
26 -
Jimenez-Jacinto, V.
,
Escobar-Zepeda, A.
,
Godoy, E.
,
Vega-Alvarado, L.
,
Verleyen, J.
,
Estrada, K.
,
Sanchez-Flores, A.
.
El metagenoma del taco
.
Biotecnología en Movimiento. Revista de divulgación del Instituto de Biotecnología de la UNAM
,
8
,
29-32
.
2016
Artículo
27 -
Escobar-Zepeda,A.
,
Sanchez-Flores,A.
,
Quirasco Baruch,M.
.
Metagenomic analysis of a Mexican ripened cheese reveals a unique complex microbiota
.
Food Microbiology
,
116-127
.
2015
Revisión
28 -
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,
Vera-Ponce De Leon,A.
,
Sanchez-Flores,A.
.
The road to metagenomics: from microbiology to DNA sequencing technologies and bioinformatics
.
Frontiers in Genetics
,
6
.